Onze visie
In Inoa secundair onderwijs geloven we in de kracht en de mogelijkheden van elke leerling. In het hart van onze school staat de leerling centraal.
We zorgen voor een veilige en ondersteunende leeromgeving waar leerlingen zich goed kunnen voelen, zichzelf mogen zijn en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Door kansen, structuur en begeleiding te bieden stimuleren we hun groei in zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociale vaardigheden.
Onze school is een stimulerende oefenruimte waar we leerlingen voorbereiden op wonen, werken en vrije tijd zodat ze hun plek in de samenleving vinden.
Vanuit deskundigheid én verbondenheid stemt ons schoolteam de aanpak zorgvuldig af op de individuele noden van iedere leerling.
We zetten in op samenwerking en communicatie met de leerling, hun netwerk en ondersteunende diensten zowel binnen als buiten Inoa. Dit om onze jongeren de best mogelijke kans voor hun toekomst te bieden.

Inoa secundair onderwijs: één school, één visie, drie trajecten:
Opleidingsvorm 1 (OV1) – Basiszelfredzaamheid
In OV1 ligt de focus op basisvaardigheden en sociale ontwikkeling. Jongeren leren functioneren binnen een voorspelbare en gestructureerde omgeving. Basisrust is essentieel om zich veilig te voelen en stap voor stap zelfstandiger te worden.
Opleidingsvorm 2 (OV2) – Zelfstandigheid en werkattitudes
In OV2 leren jongeren praktische vaardigheden en werkattitudes om later hun plek te vinden binnen maatwerk. We helpen hen groeien naar een toekomst waarin ze actief en met vertrouwen deelnemen aan de maatschappij.
Opleidingsvorm 3 (OV3) – Voorbereiding op de arbeidsmarkt
In OV3 bereiden we jongeren voor op tewerkstelling en een zo zelfstandig mogelijke toekomst met oog voor ondersteuning waar nodig. We versterken hun beroepsvaardigheden en maatschappelijke betrokkenheid. Zo kunnen ze zich integreren op de arbeidsmarkt en in het dagelijks leven.

Pedagogisch ondersteuningsteam
Team Sherpa is een ondersteunend team binnen onze school. Net zoals een Sherpa een bergbeklimmer helpt naar de top, helpt het Sherpa team leerlingen en leerkrachten in het dagelijkse schoolleven. Een van hun taken is het organiseren van de time-out werking. Ze zorgen voor het time-outlokaal en de rusteilanden, plekken waar leerlingen naartoe kunnen als ze even rust nodig hebben omdat het moeilijk gaat in de les.
Een Sherpa maakt bijvoorbeeld samen met een leerling een signaleringsplan. Dit plan helpt te begrijpen waar de leerling stress ervaart en hoe we die stress kunnen verlagen voordat het misgaat.
Het Sherpa team is ook een plek waar leerlingen hun sociale vaardigheden kunnen versterken. Ze zijn er niet alleen als het moeilijk gaat, maar ook om leerlingen te helpen groeien op sociaal vlak. Ze bieden onder andere Rots en Water en groepsdynamische oefeningen aan om de sfeer in de klas te verbeteren.
Met verschillende methoden (zoals rekzones, feelgoodplan, proactieve cirkels) ondersteunt het Sherpa team ook leerlingen en klassen individueel.

Leerlingenbegeleiding
We gaan ervan uit dat een leerling pas tot leren komt als hij/zij zich goed voelt. Er is op onze school dan ook bijzonder veel aandacht voor het welbevinden van iedere leerling. Dit proberen we na te streven door een ruim kader van begeleiding.
De leerlingen op onze school hebben elk een individuele leerlingbegeleider. Zij vormen het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders. De leerlingbegeleider volgt het traject van de leerling op. De leerlingbegeleiders zijn voor de leerling een luisterend oor en zoeken samen naar de juiste oplossing bij problemen en moeilijkheden. Soms volstaat een gesprek, soms is er wat tijd nodig om terug tot rust te komen.
Herstelgerichte school
Als school zetten wij sterk in op de verbinding met onze leerling. Op goede momenten en op minder goede momenten willen wij deze verbinding behouden. Daarom stellen wij ons voor als een herstelgerichte school.
Als er schade geleden is, stopt ons verhaal niet bij het veroordelen van bepaald gedrag. Dan zetten we extra in om tot herstel te komen om zo samen met de leerling verder op weg te kunnen op school. Als het dan eens fout gaat, grijpen we terug naar een herstelgesprek met alle partijen. Tijdens zo een gesprek komen alle partijen aan bod en richten we ons op de aangerichte ‘schade’. We polsen naar de gevoelens bij alle partijen en spreken de verantwoordelijkheid van iedereen aan. We willen hiermee ook aanleren om dingen in gesprek op te lossen in plaats van problemen te ontlopen.
De bedoeling is om hier lessen uit te trekken en zo het school gaan voor iedereen leefbaar te houden en samen verder aan de schoolloopbaan te bouwen. In geval van ernstige incidenten organiseren we een herstelgericht groepsoverleg met alle betrokken partijen (HERGO).

Gelijke onderwijskansen (GOK)
Bij Inoa geloven we dat elk kind recht heeft op de beste leerervaring, ongeacht achtergrond of taalvaardigheid. Daarom zetten vanuit GOK (gelijke onderwijskansen) we ons in voor een warme en inclusieve schoolomgeving waarin alle leerlingen de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen.
Om dit te realiseren, ondersteunen we zowel leerlingen als leerkrachten met concrete hulpmiddelen en verbindende activiteiten, zoals de Talenten dag. Daarnaast nemen we gerichte maatregelen om taalbarrières te doorbreken en het leren toegankelijker te maken:
- Meertalige communicatie: Rapporten worden vertaald voor ouders met een andere thuistaal dan het Nederlands.
- Duidelijke taal: We hanteren klare taal in de klas om leerlingen beter te ondersteunen.
- Visuele ondersteuning: Rekzones worden gevisualiseerd om leerdoelen inzichtelijker te maken.
- Toegankelijk schoolreglement: Ons schoolreglement is vereenvoudigd en bevat pictogrammen.
- Beeldwoordenboxen: Woordenschat wordt visueel ondersteund om het leren te vergemakkelijken.
Meer info nodig?
Heb je een algemene vraag? Neem dan contact op met het secretariaat van onze school of de directie. Wens je informatie over een rondleiding of een inschrijving, neem dan contact op met onze leerlingenbegeleiders.